O zi de rasfat si un restaurant bun in Dublin

Ieri am avut o zi (rara avis pentru mine) in care n-am avut nimic de facut decat sa ies la un restaurant pentru pranz cu colegii. Inainte de terminarea anului trecut ne-am trezit tarziu realizand ca nu am rezervat nicaieri pentru mica noastra petrecere de Craciun si de terminare a primului semestru. Ne doream sa mergem la restaurantul GreenHouse de pe str. Dawson din Dublin. Cum nu mai aveau locuri pentru ca toata lumea rezerva pentru petrecerile de sfarsit de an, am hotarat cu colegii sa mergem dupa anul nou cand oricum aveam fiecare dintre noi cateva zile libere, dupa examene.

GreenHouse Restaurant, Joshua House, Dawson Street, Dublin 2
GreenHouse Restaurant, Joshua House, Dawson Street, Dublin 2

Restaurantul este foarte aproape de parcul St. Stephen’s Green, Trinity College, strada Grafton si este proprietatea lui Eamonn O’Reilly, care mai are restaurantul One Pico. Bucatarul sef al restaurantului este Mickael Viljanen, finlandez de origine. Mickael Viljanen a castigat anul trecut premiul Chef of the Year (Bucatarul anului) decernat anual de catre revista Food & Wine.

http://www.youtube.com/watch?v=Betf9jaJ3n0

Restaurantul are recenzii foarte bune in presa si in bloguri si eu pot sa va spun ca despre atmosfera, mancarea si bautura, felul cum se poarta angajatii, se poate vorbi doar la superlativ. Restaurantul este mobilat cu un lux elegant, curat si foarte intim, ne-am mirat chiar de cat de micut este, are un decor foarte potrivit. Personalul este foarte bine pregatit si cald, fara a fi deranjant sau foarte familiar cu clientii, sunt decenti, curati, profesionisti. Mancarea si bautura ne-au fost prezentate cu teatralitatea restaurantelor de lux, ceea ce aduce un plus experientei.

Pranzul a inceput cu cate o mica gustare de tip choux pastry with Gruyere custard – mici profiteroluri (choux a la … ) cu crema de branza Gruyere si apoi o delicioasa focaccia

Savoury choux pastry with Gruyere custard
Savoury choux pastry with Gruyere custard

20140114_005 (1)

Meniul de pranz care ne-a fost prezentat se compunea din urmatoarele:

La felul intai/starter

Celeriac & apple soup, salmon mousseline, oyster emulsion, horseradish veloute – Supa de telina si mar, mousseline (piure – trecut prin sita foarte fina) de somon, emulsie de stridii, sos de hrean velouté

20140114_009 (1)

20140114_011 (1)

sau

Salad of jerusalem artichoke, pear, button mushroom, frozen foie gras, hazelnut – Salata de topinambur, para, ciuperci champignon mici, foie gras, alune

20140114_008 (1)

Eu am comandat salata si a fost buna si desi portia mi s-a parut mica, la sfarsitul pranzului nici unul dintre noi n-ar mai fi putut manca nimic.

La felul principal

Pollock cooked in brown butter, cauliflower, blood orange, ginger – Peste alb (nu stiu termenul romanesc pentru pollock) gatit in unt prajit (brown butter – beurre noisette), conopida, portocale rosii, ghimbir

20140114_014

sau

Braised shoulder of Sika deer, carrots, bone marrow, sarawak – Caprioara Sika inabusita, morcovi, maduva, un tip de piper alb

20140114_013 (1)

Am comandat caprioara si a fost ceva extraorinar, ceva ce as mai comanda, absolut tot din farfurie era intr-un mariaj perfect si mi-a amintit de gustul carnii si al ingredientelor de acasa.

La desert

Passion fruit souffle, passion fruit sorbet – Sufle de fructul pasiunii, serbet (inghetata) de fructul pasiunii

20140114_018 (1)

peste care a fost turnat un sos de ciocolata alba
peste care a fost turnat un sos de ciocolata alba

Desertul asta l-am comandat si a fost foarte gustos, usor, dulce-acrisor, crescut perfect.

sau

Rhubarb tartlet, lovage, yoghurt, caramelized goat’s milk – Tarta de rabarba (rabarbura, rubarba), leustean, iaurt, lapte de capra caramelizat

20140114_015 (1)

20140114_017 (1)

sau

Selection of artizan cheeses – Selectie de branza artizanala (pentru care n-am poze, ca n-am comandat nici unul dintre noi)

La sfarsitul pranzului ne-au fost oferite petit fours: baba rum cu creme Chantilly

20140114_021 (1)

Bautura: apa – aqua chioris 😀 , vin alb – nu am retinut numele ca eu beau rosu, vin rosu un Cotes du Rhone care a fost foarte bun cu caprioara.

Am avut o experienta foarte placuta din toate punctele de vedere, am reconstatat ca bucataria europeana este foarte buna si sper sa am cat mai multe experiente de genul asta, ceea ce va doresc si voua. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s